User Tools

Site Tools


ro:graphsize

GraphSize (Instrucțiune)

Engleză: GRAPHics window SIZE = dimensiune fereastră grafică

Format

graphsize lățime , înălțime
graphsize ( lățime , înălțime )
graphsize lățime , înălțime , raport
graphsize ( lățime , înălțime , raport )

Descriere

Modifică dimensiunile ferestrei grafice, păstrând pe cât posibil ceea ce era deja desenat. Dacă noua dimensiune este mai mare, pixelii noi vor avea valoarea 0, adică vor fi transparenți (vezi culoarea CLEAR). Dacă noua dimensiune este mai mică, atunci restul imaginii va fi pierdut.

Parametri

lățime și înălțime sunt numere întregi și reprezintă dimensiunile noii ferestre grafice. Dacă cel puțin una dintre dimensiuni este mai mică sau egală cu 0, atunci ieșirea grafică va fi redimensionată la mărimea standard de 300 x 300 pixeli.

raport este un număr_zecimal și reprezintă raportul la care va fi afișată fereastra grafică, unde 1.0 înseamnă afișare la dimensiune normală, 0.5 înseamnă afișare la jumătate, 2.0 afișare de două ori mai mare ș.a.m.d. Pentru ușurință se pot folosi procente (exemplu: 100% înseamnă afișare la dimensiune normală, 25% înseamnă afișare la un sfert din dimensiunea normală, 200% afișare de două ori mai mare ș.a.m.d.). În cazul în care se specifică o valoare negativă, atunci întreaga fereastră grafică va fi afișată în mod răsturnat. De reținut este faptul că imaginea are în esență aceleași dimensiuni, parametrul raport determinând doar modul în care este afișată fereastra grafică: micșorată sau mărită, după caz.

Notă

În cazul în care fereastra grafică nu este ancorată în fereastra principală a interfeței BASIC-256, ci plutește, instrucțiunea GraphSize va redimensiona și fereastra efectivă, în încercarea de a afișa noua ieșire grafică. Tot în acest sens, dacă fereastra grafică nu este integral vizibilă, ci este ieșită parțial din ecranul vizibil, instrucțiunea va încerca să o afișeze integral în ecranul vizibil.

Dacă ieșirea grafică a fost direcționată către o imagine din memorie cu ajutorul instrucțiunii SetGraph, atunci imaginea va fi redimensionată la dimensiunile specificate de lățime și înălțime. În acest caz nu se mai redimensionează fereastra grafică, iar parametrul raport nu mai are niciun efect.

Vezi și

Istoric

0.9.3Adăugată în acestă versiune
1.99.99.86S-a adăugat parametrul raport
ro/graphsize.txt · Last modified: 2017/09/27 13:31 by junior-root